Nederlanders kopen weer meer boeken

Het gaat weer beter met de verkoop van boeken in Nederland. Na jaren van dalende cijfers zijn er in 2015 circa twee miljoen boeken meer verkocht dan het jaar daarvoor.

NRC meldt dat op basis van gegevens van de Vereniging van het Boekenvak (KVB). Woensdag presenteerden zij de KVB Boekwerk Monitor op de boekenbeurs Buchmesse in Frankfurt.

De totale omzet van de boekenmarkt is vorig jaar gestegen met 3,5 procent tot 525 miljoen euro ten opzichte van 2014. In 2015 werden er in totaal 39 miljoen boeken verkocht.

Van alle Nederlanders leest 86 procent weleens een boek. Ondanks de stijging van de verkoop, besteden Nederlanders minder tijd aan lezen. Vooral non-fictie en kinderboeken zijn populair. Fictieboeken zijn minder in trek.

Herstel

De toenemende verkoop zorgt slechts voor een licht herstel in de markt. In 2008 zag de markt nog een omzet van 640 miljoen. De jaren daarna zette een constante daling door tot 35 procent in 2014.

In de Boekwerk Monitor staat onder meer hoeveel Nederlandse auteurs er zijn, het aantal verkooppunten, het marktaandeel van verschillende uitgeverijen en hoe het met de diversiteit in het titelaanbod is gesteld.

De monitor van het KVB werd in de Duitse stad gepresenteerd aan minister Jet Bussemaker van Cultuur.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie