Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gekregen. De zanger heeft de prijs gekregen voor het "creëren van zijn poëtische expressies binnen de Amerikaanse muziekgeschiedenis". 

Dat heeft het Nobelcomité donderdag in Stockholm bekendgemaakt.

Dylan werd 75 jaar geleden geboren als Robert Zimmermann in Duluth, in de Amerikaanse staat Minnesota. Hij heeft een zeer omvangrijk oeuvre opgebouwd, waarmee hij al op de middelbare school begon. Hij schreef ook voor veel andere artiesten en zijn nummers zijn door velen vertolkt.

Dylan studeerde kortstondig literatuur, maar hij trad liever op. In 1961 nam hij de artiestennaam Bob Dylan aan. Hij zou zichzelf hebben vernoemd naar de beroemde dichter Dylan Thomas.

De artiest wordt beschouwd als een van de grootste singer-songwriters van de de twintigste eeuw. In 2012 kreeg hij de Presidential Medal of Freedom toegekend door president Barack Obama.

Video: Bob Dylan wint Nobelprijs voor de Literatuur

Bob Dylan wint Nobelprijs voor de Literatuur
Bob Dylan wint Nobelprijs voor de Literatuur

Protestliederen

De carrière van Dylan begon halverwege de jaren vijftig. Vanaf 1961 kreeg hij bekendheid en succes toen hij zich vestigde in het bij de creatieve wereld zeer populaire Greenwich Village, waar hij zich manifesteerde als folkzanger. 

De nadruk op het werk van Dylan kwam te liggen op protestliederen, waaronder Blowin' in the wind (1963) en The times they are a changing (1964).

Zelf is hij helemaal niet zo gelukkig met de hem toegedichte rol als leider van de protestgeneratie, schreef hij in 2004 in zijn Kronieken. Hij zegt zich helemaal niet verwant te voelen met zijn rebelse leeftijdsgenoten. Het liefst houdt hij zich op de achtergrond om als folk-zanger liedjes te schrijven over historische onderwerpen.

Elektrische gitaar

Toen de zanger in de jaren zeventig zijn stijl veranderde en de elektrische gitaar ging gebruiken, haakten veel liefhebbers van de folkgenre af. Ook in de jaren tachtig kreeg hij veel kritiek toen hij zich aansloot bij een christelijke sekte. Niettemin bleef de eigenzinnige Dylan decennia lang een inspiratiebron voor hele generaties jonge artiesten.

De carrière van Dylan loopt tot de dag van vandaag door. Zijn rijkdom ten spijt, kon de zanger maar geen afscheid nemen van het podium en begon hij in 1988 aan zijn Never Ending Tour. Die duurt nog altijd voort en bracht hem onder meer vorig jaar in Nederland.

Zijn fans vonden Dylans teksten van zo'n hoog literair gehalte dat ze de artiest (die in 1970 de roman Tarantula schreef) in 1997 voordroegen voor de Nobelprijs voor Literatuur. "Hij verdient de nominatie wegens de invloed van zijn songs en zijn literatuur in de heel wereld'', zei de Amerikaanse professor Gordon Ball.

Genomineerden

Dit jaar waren ongeveer 220 schrijvers voor de prijs genomineerd. Op de zogenoemde shortlist stonden vijf namen. Dylan krijgt bij de oorkonde een bedrag van 830.000 euro. Vorig jaar was de prijs voor de Wit-Russische journaliste-publiciste Svetlana Aleksijevitsj.

Dylan studeerde kortstondig literatuur, maar hij trad liever op. In 1961 nam hij de artiestennaam Bob Dylan aan. Hij zou zichzelf hebben vernoemd naar de beroemde dichter Dylan Thomas.