Cabaretier Wart Kamps (Kamps&Kamps en Missie Aarde) gaat zijn eerste solo-voorstelling spelen. De Goede Richard III, gaat over Shakespeare en Koning Richard de Derde (1452-1485). 

In 2012 werden de botten van Richard III opgegraven op een parkeerplaats in Leicester. Daar begon de interesse van Kamps voor het onderwerp.

"Wetenschappers kwamen erachter dat hij scoliose had, net als ik", vertelt Kamps. "Shakespeare voert hem in zijn gelijknamige stuk op als een misvormde man met een bochel."

“Hij wordt in het stuk neergezet als een psychopaat en een crimineel”, vertelt de cabaretier. "Dat is historisch gezien niet correct: Richard III was helemaal niet de slechte koning die Shakespeare van hem maakte - er waren veel slechtere Britse heersers in de geschiedenis, die met veel meer eerbied worden behandeld. Sterker nog, Richard III wordt zelfs gezien als een opvallend verlichte vorst."

Underdogs

Kamps vond het interessant om het beeld dat er heerst van Richard heeft te gaan weerleggen. In zijn voorstelling ontwaakt Richard na vijfhonderd jaar en vertelt het publiek zijn verhaal. Kamps: "Ik heb wel iets met underdogs. Helden die alles maar goed doen, zijn totaal niet interessant. Een verliezer heeft alles in zich voor een interessant personage: wat pijn, wat humor. En het zijn vaak vechters, die ergens voor staan. Dat vind ik veel hoopvoller dan een saaie held."

De Goede Richard III is tot eind januari door heel Nederland te zien.