In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog werd er gezonder gegeten dan daarvoor. Dat hield volgens het Verzetsmuseum in Amsterdam aan tot aan de Hongerwinter. Aten ze in de jaren dertig veel vlees en vet en wel 3000 calorieën per dag, in bijvoorbeeld 1942 waren het er zeker 1000 minder. 

Met veel minder dierlijke producten en veel meer plantaardige was het eetpatroon ook eigenlijk heel modern. En met bijvoorbeeld een bonengehaktbal zaten ze ook toen al, zij het noodgedwongen en met tegenzin, aan de vleesvervangers.

Het Verzetsmuseum belicht het voedselpatroon van de bezettingsjaren vanaf zaterdag op de expositie ,,Eten in oorlogstijd''. Topkoks bedachten op verzoek van het museum een recept met wat er in die donkere periode in de voorraadkast lag. Volgens het Verzetsmuseum kan het ,,een inspiratie voor de kookliefhebber van nu'' zijn.

Verrassend lekker

Pierre Wind kookte een stamppot uit de jaren dertig, om het verschil te laten zien. Bobby Rust, Angélique Schmeinck, Edwin Florès en Julius Jaspers zijn de koks die kookten met wat er in de oorlog te vinden was. Edwin Florès maakte bijvoorbeeld soep van brandnetels uit het Amsterdamse Vondelpark en Angélique Schmeinck ging met de legendarische bloembollen aan de slag.

De koks kookten een gerecht zoals het toen werd bereid, maar ook zoals ze het nu zelf zouden doen. ,,Het was eigenlijk verrassend lekker'', zegt samentelster Karlien Metz, die alles zelf proefde.

In vijf 'keukens' zijn er films over de creaties van de koks te zien. Verder zijn er documenten en allerlei opgetekende herinneringen, zoals aan hoe kat smaakt (als haas).

Vleesvervangers

Er was in de oorlog minder vlees doordat de overheid bepaalde dat de veeteelt moest wijken voor akkerbouw, want dat levert meer op. Nederland moest zich immers zelf zien te redden. De Nederlanders werden echter niet aan hun lot overgelaten. Het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad gaf allerlei brochures uit, waarvan de titels van deze tijd zouden kunnen zijn: ,,Hoe vervangen we vleesch en jus?''.