De vijf schilderijen die in 2005 werden gestolen en sinds vrijdag weer in het Westfries Museum in Hoorn te zien zijn, trokken zaterdag veel belangstellenden. 

Ruim zeshonderd bezoekers bezochten het museum. Dat is zeker vier keer zoveel als normaal op een zaterdag, aldus een woordvoerder van het museum. Volgens de woordvoerder kwamen ook veel mensen op de gestolen kunst af die normaal niet naar een museum gaan.

De werken zijn vanaf zaterdag een week lang gratis te zien. Wel vraagt het museum een vrijwillige bijdrage voor de restauratie van de vijf schilderijen die in slechte staat verkeren.

Voor de restauratie van de doeken is ruim 100.000 euro nodig, een bedrag dat grotendeels door crowdfunding bijeen moet worden gesprokkeld. In totaal was er zaterdag al 28.000 euro binnen uit verschillende bronnen, zei de woordvoerder.

De schilderijen zijn tot 13 november te bezichtigen. Dan moet het geld binnen zijn en kan het opknappen beginnen.

Oekraïne

De schilderijen werden in 2005 met negentien andere doeken en zeventig stukken zilverwerk geroofd. Ze doken vervolgens op in Oekraïne. Het Westfries Museum kreeg ze vorige maand weer in handen op de Nederlandse ambassade in Kiev.

Vier werken werden opgespoord door de Oekraïense autoriteiten. Een vijfde doek werd eerder dit jaar door een onbekende koper teruggebracht bij de Nederlandse ambassade in Kiev. De overige schilderijen en het zilverwerk zijn nog niet terecht.