De vijf gestolen doeken uit het Westfries Museum in Hoorn zijn vanaf vrijdag weer te zien. De schilderijen, die flink beschadigd zijn geraakt, worden aanvankelijk gratis tentoongesteld in de staat waarin ze gevonden zijn.

De teruggevonden doeken worden rond 14:30 uur per vrachtwagen naar de Rode Steen gebracht, het plein in Hoorn waar het museum aan ligt. Daarna zullen de schilderijen onder begeleiding van theater en muziek aan het publiek worden gepresenteerd.

"Ze zijn daarna tot 16 oktober gratis te zien", vertelt Christa van Hees van het Westfries Museum aan NU.nl. Ze laat weten dat de doeken worden getoond zoals ze zijn gevonden. "Zo krijgt men het gevoel erbij wat de schilderijen hebben doorstaan." Een scherm boven de werken laat ze in hun oorspronkelijke staat zien.

Opgerold

Twee doeken zijn opgerold en zullen dus ook zo tentoongesteld worden. "Als we ze uitrollen, zouden ze alleen maar verder beschadigen", aldus Van Hees. Twee andere schilderijen zitten in een nieuwe lijst en het vijfde exemplaar wordt liggend tentoongesteld.

Tot en met zondag 13 november zijn de schilderijen in het museum te zien. Daarna wordt er gestart met de restauratie. Naar schatting gaat dit 100.000 euro kosten, maar het museum heeft niet het geld om dit te betalen. "We hebben nog 72.000 euro nodig", vertelt Van Hees. "Daarom starten we in samenwerking met Platform Voordekunst een crowdfundingcampagne om de restauratie mogelijk te maken."

Onder de werken zijn Vrouw Wereld (1622) en Terugkeer van Jefta (1625) van Jacob Waben, Keukenstuk (17de eeuw) van Floris van Schooten, Boerenbruiloft (1671-1675) van Hendrik Bogaert en Nieuwstraat in Hoorn (1784) van Izaak Ouwater. De schilderijen maken deel uit van een collectie van meer dan twintig schilderijen die in 2005 werden gestolen uit het Westfries Museum. In april werden de doeken weer teruggevonden in Oekraïne na een geheime operatie.

Internationale aandacht

Van Hees heeft hoop dat ook de overige schilderijen zullen terugkeren. "Er zijn geen concrete aanwijzingen, maar wie weet dat de internationale aandacht die we nu krijgen helpt bij het opsporen van de andere verdwenen schilderijen. We hebben goed contact met de autoriteiten in Oekraïne en weten dat zij zich inspannen om onze collectie weer compleet te krijgen."