Jeroen Spitzenberger en Georgina Verbaan spelen vanaf donderdag in Venus, een toneelstuk over verleiding en macht. De rol die Verbaan hierin speelt sprak haar erg aan. "Deze vrouw is onverwacht manipulatief."

Dit zegt ze in een interview met Het Parool. Verbaan vond het stuk Venus grappig, snel en slim toen ze het voor het eerst las. Daarbij benadrukt ze dat de hoofdrol haar aansprak. Veel vrouwenrollen zijn namelijk dienend aan de mannenrol, zo betoogt Verbaan. "Als vrouw speel je toch vaak iemand die het gezin bij elkaar wil houden. Maar deze vrouw is onverwacht manipulatief. Dat is lekker om te spelen."

Spitzenberger sluit zich daarbij aan: "We projecteren dingen op vrouwen, zoals we ook dingen op mannen projecteren. We dichten ze bepaalde eigenschappen toe, delen ze in, in categorieën. Die indelingen maken we natuurlijk allemaal. Een slimme toneelschrijver, zoals David Ives, is zich daarvan bewust en zet dat dan ook in." 

In Venus is een regisseur (Spitzenberger) op zoek naar een hoofdrolspeelster voor zijn nieuwe toneelstuk Venus in Fur, dat hij baseert op het gelijknamige boek over masochisme en onderwerping. Actrice Vanda (Verbaan) krijgt de hoofdrol. 

Erotisch

Het stuk gaat over erotiek en machtsverhoudingen. Maar het is geen erotisch toneelstuk. Verbaan: "Je gaat ons niet in allerlei moeilijke handelingen zien." Ze geeft toe dat ze zenuwachtig zal zijn, dit is haar eerste grote rol op het toneel. "Maar we moeten maar gewoon plezier gaan maken."

Venus van Johan Doesburg gaat donderdag 6 oktober in première en is daarna tot en met 12 december te zien in het DeLaMar Theater.