Susan Smit heeft het boek De Eerste Vrouw over een van de eerste artiestenkoppels geschreven. Het boek schetst de liefdesgeschiedenis tussen de Nederlandse Lou Tellegen en Geraldine Ferrar.

Dit vertelde ze in RTL Late Night. Lou Tellegen is een van de eerste sterren uit het tijdperk van de stomme film. "Lou Tellegen was wereldberoemd", zei Smit. "Hij was een womanizer, een fantast en ontzettend op zoek naar roem."

"Ik ging graven en stuitte op een schatkist", vervolgde de schrijfster. 

Ze vertelde waarom de liefdesgeschiedenis tussen Tellegen en Ferrar haar zo aansprak: "De twee waren tegenpolen. Ferrar sprong eruit, want zij was de tegenpool van hem. Zij leefde helemaal niet voor die roem. Uitgerekend zij viel voor de charmes van womanizer Lou. Dan heb je je verhaal." De schrijfster deed twee jaar onderzoek naar het verhaal. "Je moet alles weten. Maar ik vind het leuk, ik vind het heerlijk." 

"Ze groeien naar elkaar toe en dat voel je als lezer. Als dit maar goed gaat, denk je dan. Dat mag ik wel verklappen."

Pijn

Op het moment dat Smit dit boek aan het schrijven was, knapte haar eigen relatie. "Toen het mij overkwam wist ik dat ik zou komen op het punt waarop Ferrar wordt verlaten. Ik zag er erg tegenop. Maar toen het zover was vond ik het heel fijn om het helemaal op te kunnen schrijven. Ik had het niet zo intensief kunnen schrijven als het me niet was overkomen." 

"Liefdesverdriet doet fucking pijn", besloot Smit.