Wim Pijbes stopt alweer als algemeen directeur bij het pas geopende Museum Voorlinden in Wassenaar. Artistiek directeur Suzanne Swarts neemt zijn werkzaamheden over. 

"Het is anders gelopen dan gewenst", laat Pijbes aan de Volkskrant weten. De 54-jarige kunsthistoricus was acht jaar lang directeur van het Amsterdamse Rijksmuseum. Op 1 maart maakte hij bekend dat hij daar vertrok om bij Museum Voorlinden aan de slag te gaan.  

"Het is ook wel dramatisch", aldus Pijbes over zijn tijd in Wassenaar. "Ik wens meer ruimte. Een experiment kan lukken, maar ook mislukken. Doorgaan is niet goed voor mij."

Hij zal nog wel als bestuurslid betrokken blijven bij Museum Voorlinden, een initiatief van verzamelaar en zakenman Joop van Caldenborgh. Koning Willem-Alexander opende het museum voor moderne en hedendaagse kunst op 10 september.

''Het museum is nationaal en internationaal op de kaart gezet en is klaar voor de toekomst'', staat in een verklaring die dinsdag is verstuurd. Pijbes gaat zich naast zijn bestuursfunctie op nieuwe klussen richten.