Onder het schilderij Kindje, Kerkje, Beestje van Karel Appel is een andere compositie tevoorschijn gekomen. Het werk werd ontdekt tijdens opnames voor het Avrotros-programma Het Geheim van de Meester.

Het schilderij dat door Karel Appel werd overgeschilderd draagt zijn handtekening en lijkt dus door de schilder te zijn voltooid. 

Het in 1949 voltooide werk Kindje, Kerkje, Beestje, dat in het Dordrechts Museum hangt, werd met behulp van de TU Delft aan röntgenscans onderworpen. De compositie die hierdoor zichtbaar werd is dezelfde als die van een schilderij dat op een foto werd ontdekt in een archief in Amsterdam.

'Mooie vondst'

Op die foto bevindt het desbetreffende werk zich in een hoek van het atelier. "Het is echter nooit teruggevonden, dus dit is een mooie vondst", zegt professor Joris Dik die aan het onderzoek meewerkte.

"Tijdens het maken van het programma gingen we ervan uit dat het geen ander schilderij was, maar een soort probeersel voor het tweede schilderij. Dat idee moeten we nu aanpassen. Het onderliggende schilderij moet namelijk af zijn geweest, anders zet je er geen handtekening onder."

In Het Geheim van de Meester zijn een zestal schilderijen onderzocht. De uitzending waarin dieper wordt ingegaan op de ontdekking begint om 20.30 uur op NPO2.