De veelgeprezen Amerikaanse toneelschrijver Edward Franklin Albee is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden in New York. Albee was vooral bekend van zijn stuk Who's Afraid of Virginia Woolf? (1961).

Albee overleed in zijn huis in Montauk in de Amerikaanse staat New York, meldt zijn assistent aan AP. Een doodsoorzaak is niet gegeven. De schrijver leed aan diabetes.

Albee werd in 1928 geboren in Washington D.C. Zijn vader bezat enkele theaters, die Albee regelmatig bezocht. Rond zijn dertigste begon hij zelf met het schrijven van toneelstukken.

In 1966 leverde dat zijn eerste Pulitzer-prijs op voor zijn stuk A Delicate Balance. Later kreeg hij de Amerikaanse literatuurprijs ook voor Seascape (1974) en Three Tall Women (1990). Who's Afraid of Virginia Woolf? werd bekroond met een Tony Award. In 1966 werd het stuk verfilmd.

Donker

De stukken van Albee werden gekenmerkt door venijnige humor en donkere thema's. In de ruim dertig toneelstukken die hij schreef kwamen onderwerpen als het huwelijk, opvoeding, religie en klassenverschillen aan bod.

Albee werd na de dood van Arthur Miller en August Wilson gezien als één van de grootste nog levende toneelschrijvers van de Verenigde Staten.