Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg heeft donderdag een bijzondere Amerikaanse vlag in ontvangst genomen. Het museum ontvangt de vlag die de Amerikanen voerden op de eerste boot op D-day in 1944, in bruikleen. 

De vlag arriveerde per Chinook-helikopter, waarna deze na een speciale ceremonie door militairen aan minister van Defensie Jeanine Hennis werd overhandigd, zo meldt het ministerie. Bij de ceremonie waren ook enkele veteranen aanwezig.  

“Deze vlag moet ons eraan herinneren dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Samen moeten we ons uiterste best doen om de waarden hoog te houden waarvoor de helden van D-Day bereid waren te sterven", zo sprak Hennis. 

De vlag werd door het Amerikaanse marineschip LCC 60 gevoerd, dat op 6 juni 1944 de invasievloot leidde in Normandië. Commandant van het landingsvaartuig Howard Van der Beek, wiens vader in Nederland is geboren, was toen de luitenant ter zee. Hij had de vlag tot aan zijn dood in 2014 in zijn bezit.

Hierna is deze door een Nederlandse familie in juni op een veiling gekocht. Die familie geeft nu de vlag in bruikleen. De tentoonstelling is tot het einde van dit jaar bij het NMM te zien.

Video: Nederlander haalt historische vlag van half miljoen naar Soesterberg