Youp van 't Hek heeft de VSCD-Oeuvreprijs gekregen voor zijn werk als cabaretier. De prijs wordt toegekend door de schouwburgdirecteuren van Nederland.

De toekenning werd bekendgemaakt in het tv-programma DWDD. Van 't Hek had gehoopt ooit in aanmerking te komen voor de prijs. "Ik zei tegen Hans (de manager van Van 't Hek, red): ik zou weleens die oeuvreprijs willen winnen. Ik ben zeer vereerd. Ik vind het hartstikke leuk", aldus de cabaretier in het programma.

Volgens het VSCD-bestuur heeft Van 't Hek een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van cabaret aan het einde van de vorige eeuw.

Het volledige juryrapport zal worden uitgesproken tijdens de bekendmaking en uitreiking van de Cabaretprijzen van de VSCD in Theater Diligentia in Den Haag dat op 25 september plaatsvindt.

Hartoperatie

De prijs wordt niet jaarlijks uitgedeeld. Hij werd eerder onder anderen gewonnen door Frans Brüggen (2007), Freek de Jonge (2008) en Joop van den Ende (2011).

Youp van 't Hek toert op dit moment door Nederland met zijn nieuwe show Licht. De 62-jarige cabaretier moest eind vorige jaar een hartoperatie ondergaan en stopte abrupt met optreden. Sinds april staat Van 't Hek weer op het podium.