De musical Groundhog Day, gebaseerd op de gelijnamige komedie met Bill Murray, gaat in april in première in New York. De voorstelling is daarmee nog net op tijd om voor de theaterprijs Tony Award in aanmerking te komen.

De musical is op dit moment al in Londen te zien en kreeg daar lovende kritieken. De kans is groot dat een deel van de Britse cast volgend jaar naar de versie in New York verhuist.

Dat de musical naar de Verenigde Staten zou verkassen werd al een jaar geleden bekendgemaakt, een datum voor de première bleef echter uit.

De musical wordt door Matthew Warchus, Minchin, Peter Darling en Rob Howell in elkaar gezet. Met zijn vieren hebben ze eerder Matilda the Musical gecreëerd.

Bill Murray

In de film uit 1993 speelt acteur Bill Murray - die overigens niet meespeelt in de musical - een cynische journalist die verslag moet doen van de bosmarmottenceremonie in het dorpje Punxsutaway.

Maar door een speling van het lot blijft hij op 2 februari hangen en maakt hij elke dag opnieuw de door hem zo gehate dag mee.

Succes

Groundhog Day was toen de film uitkwam geen enorm succes. Maar inmiddels wordt de film door kenners beschouwd als klassieker en één van de beste komedies van de afgelopen twintig jaar.

Het Amerikaanse vakbond van scenaristen erkende het script van regisseur Harold Ramis als één van de beste ooit geschreven. En de film werd in 2006 zelfs op de lijst van het Amerikaanse Congres gezet met belangwekkende titels die voor het nageslacht bewaard moeten blijven.

Het is nog niet bekend of en wanneer de musical in Nederland te zien zal zijn. Kaarten voor de voorstellingen in New York moeten nog in de verkoop gaan.

Meer informatie over kaartverkoop