Cabaretier Leon van der Zanden vindt dat mannen in de huidige maatschappij nog aan het worstelen zijn met hun zachte kant. "Als ik naar covers van tijdschriften kijk, ben ik vaak teleurgesteld."

"Als er een zachte kant getoond wordt is het vaak overdreven. Het andere uiterste is stoere mannen in pak", vertelt de Eindhovense cabaretier dinsdag in gesprek met NU.nl.

Van der Zanden ziet een positieve ontwikkeling, en dan met name op televisie. "Kijk maar naar de Olympische Spelen: er is meer ruimte voor emotie. Studio Sport maakt nu steeds meer compilaties met beelden van emotionele sporters. Dat vind ik echt mooi!"

Op 15 september verschijnt de DVD van zijn show Supergewoon in de winkels, waarin hij het onder andere over zijn eigen worsteling met zijn gevoelskant heeft. "Je ziet nergens nog mannen die elkaars hand even vasthouden en zeggen dat ze onzeker zijn."

"Als vader ben ik ook nog op zoek naar manieren om een mannelijk volwassen voorbeeld te zijn. Soms betrap ik mij nog wel eens op jongetjes-achtige gevoelens en gedrag. Maar dat heeft iedereen, toch?"

Ziek

Van der Zanden noemt een voorbeeld. "Dat je een dag ziek bent. Als man staat dat gelijk aan bijna dood gaan. Het is echt raar dat er dan nog steeds geen thee voor ons wordt gehaald, terwijl we dan eindelijk onze gevoelens tonen."

Ook op de DVD staat een registratie van Van der Zandens gratis voorstelling voor ontslagen medewerkers van het failliete warenhuis V&D. "Het was niet mijn eigen initiatief, maar van iemand van het warenhuis zelf. Ik ben ermee akkoord gegaan, want er waren binnen een dag al 1.400 mensen die aangaven dat ze de show wilden bijwonen."

Het optreden leverde de cabaretier veel aandacht op. "En het was niet eens een marketingstunt, anders had ik het heel anders aangepakt", zegt hij lachend. "Ik denk dat dat ook het succes van de show was; het was impulsief. Het was een cadeau voor die oud-medewerkers. Dat is het beste wat je kunt hebben als cabaretier, omdat niemand zit te zeiken dat hij of zij vijftien euro voor je heeft neergelegd."

Ziggo Dome

Mede daarom neigt Van der Zanden niet zo gauw naar een show à la Gabbers in de Ziggo Dome, waar duizenden mensen het optreden bijwoonden. "Kijk, ik zou geen 'nee' zeggen, maar de intimiteit in dat soort zalen lijkt vaak ver weg te zijn. Ik heb Hans Teeuwen gezien in de Heineken Music Hall, maar daar voelde ik me echt een toeschouwer in een reuze-bioscoop en me niet echt betrokken bij zoiets unieks als een live-optreden. Er is dan minder contact voelbaar."

"In de zaal met de V&D-medewerkers had ik dat heel erg wel. Qua beleving is dat waar je naar streeft."