Oekraïne draagt de vijf teruggevonden kunstwerken van het Westfries Museum op korte termijn over aan de Nederlandse autoriteiten.

Dat zijn vertegenwoordigers van het Nederlandse en Oekraïense Openbaar Ministerie overeengekomen. Een datum is nog niet bekend, maar het zal snel zijn, verzekert een woordvoerster van het Hoornse museum.

De overhandiging zal plaatsvinden op de Nederlandse ambassade in Kiev. Een Nederlandse expert reist nog deze week naar de Oekraïense hoofdstad om de echtheid en de staat van de schilderijen vast te stellen.

Drie weken na de overhandiging zijn de schilderijen terug in Hoorn, is de verwachting. Het Westfries Museum gaat dat dan feestelijk vieren met de hele stad. Hoe dat gebeurt, wordt binnenkort duidelijk.

Video: Vier schilderijen Westfries Museum werden in april teruggevonden

Vier schilderijen Westfries museum werden in april teruggevonden
Vier schilderijen Westfries museum werden in april teruggevonden

Blij

Wethouder Judith de Jong (Kunst en Cultuur) is "ontzettend blij en opgelucht dat de schilderijen nu echt terugkomen in Nederlandse handen. We hebben een tijd in onzekerheid gezeten over wanneer ze terug zouden komen."

De vijf teruggevonden werken zouden eerst al begin deze maand terugkomen, maar Oekraïne stak begin augustus een spaak in het wiel door allerlei aanvullende eisen te stellen voor de identificatie van de schilderijen.

Geroofd

De vijf schilderijen werden met negentien andere doeken en zeventig stukken zilverwerk begin 2005 uit het Westfries Museum geroofd. Vier werken werden opgespoord door de Oekraïense autoriteiten en een vijfde doek werd in mei van dit jaar door een onbekende koper teruggebracht bij de Nederlandse ambassade in Kiev.

De overige schilderijen en het zilverwerk zijn nog niet opgespoord. Ze zouden in handen zijn van een ultrarechtse militie in Oekraïne.