Koning Willem-Alexander opent zaterdag de deuren van het nieuwe Museum Voorlinden in Wassenaar. Aan het museum is drie jaar gebouwd.

Het museum voor moderne en hedendaagse kunst is een initiatief van verzamelaar en zakenman Joop van Caldenborgh. Oud-Rijksmuseum directeur Wim Pijbes wordt de nieuwe leidinggevende.

In het bijzonder witte gebouw, dat door daglicht wordt verlicht, zijn zo'n twintig zalen te vinden. Een auditorium, bibliotheek, prentenkabinet, educatieve ruimte, restauratieatelier en een museumwinkel. Naast wisselende exposities, te beginnen met Ellsworth Kelly en de collectiepresentatie Full Moon, is er ook permanent werk te zien.

Zo is er een echt zwembad te vinden van de Argentijnse kunstenaar Leandro Erlich (1973), waarbij het lijkt of er museumbezoekers in zwemmen.

Het museum, een ontwerp van Kraaijvanger Architects, bevindt zich op een eeuwenoud landgoed van 40 hectare met waterpartijen, bossen, weilanden en duinen. Bezoekers kunnen nadat ze in het museum zijn geweest, een wandeling maken over het terrein.