In het Nationaal Archief in Den Haag opent donderdag de fototentoonstelling Onderweg - Met de fotograaf op reis. Uit de grootste fotocollectie van Nederland is een selectie gemaakt van 235 originele afdrukken uit de afgelopen 150 jaar van bekende Nederlandse fotografen zoals Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer en buitenlandse fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Capa.

De fotografen nemen de bezoekers mee op reis en laten zien hoe de wereld verandert. Zo zijn foto's te zien die Herbert G. Ponting maakte in Antarctica tijdens de expeditie van Robert Falcon Scott (1910-1911). Ook zijn opnamen te zien van Willem van de Poll uit 1934 van de oude Joodse wijk in Warschau, die later werd verwoest door de nazi’s.

De nestor van de Nederlandse reisfotografie, Eddy Posthuma de Boer, is vertegenwoordigd met werk uit Moskou, gemaakt in 1960 tijdens de Koude Oorlog.

Er is ook niet eerder vertoond werk te zien, zoals onlangs opgedoken kleurendia’s van Luc Timmers, pionier van de kleurenfotografie. Van parlementair fotograaf Dolf Toussaint is een onbekende serie foto’s van het veranderende Shanghai (1992-1993) te zien.