Joost Zwagerman zou zich hebben verbaasd over zijn eigen zelfmoord, meent  David van Reybrouck. De Belgische cultuurhistoricus, die met de Nederlandse schrijver samenwerkte, vraagt zich af wat Zwagerman bezielde.

"Ik heb vaak gedacht: Joost, wat ben je toch een stommeling geweest om haar nu alleen te laten en je andere drie kinderen dit aan te doen. Maar altijd ook: Joost toch, wat heeft jou in godsnaam bezield die dag?", vraagt Van Reybrouck zich in gesprek met het tijdschrift Knack af.

"Ik denk weleens dat hij nu verbaasd zou zijn over zijn eigen zelfmoord. Ik heb tijdens De Wereld Draait Door gezegd: 'Mocht het kunnen, hij beklaagt het zich nu al.'"

Van Reybrouck en Zwagerman werkten kort voor de dood van de schrijver aan een literaire avond over zelfmoord. Aan het project (de avond zelf ging in gewijzigde vorm door, red.) kwam een einde toen Zwagerman zichzelf op 51-jarige leeftijd in september 2015 van het leven beroofde.

Achterover

"Ik viel achterover. Ik kende Joost vooral via zijn vriendin Maaike, met wie ik zelf nog samen ben geweest. Het was niet alleen het verlies van een heel goede schrijver en een fijne collega, een van mijn beste vriendinnen verloor ook haar partner", aldus Van Reybrouck.

Zwagerman, wiens vader ook zelfmoord pleegde, sprak zich dikwijls tegen suïcide uit. Volgens Van Reybrouck, die onderzoeken heeft verricht over het onderwerp zelfdoding, probeerde de schrijver zijn duistere gedachten uit te bannen.

"Eigenlijk schreef hij die teksten over zelfdoding aan zichzelf, tegen zichzelf - en niet zozeer uit zichzelf. Alsof hij zijn eigen suïcidaliteit trachtte te beteugelen."