Schrijfster Annejet van der Zijl, ontwerper en kunstenaar Joris Laarman en toneelregisseur Daria Bukvić zijn donderdag uitgeroepen tot de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016. Ze kregen de onderscheiding in Paradiso uit handen van loco-burgemeester en wethouder kunst en cultuur, Kajsa Ollongren.

De prijs, een geldbedrag van 35.000 euro en een bijzonder schaal van de stad Amsterdam, is bedoeld voor kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in de hoofdstad.

De jury roemt de winnaars omdat ze allemaal in hun werk een sterke band met de actualiteit leggen. "Het zijn mensen met een sterke eigen artistieke visie, die met hun werk een groot publiek weten te bereiken", zei juryvoorzitter Tracy Metz. "Zij maken korte metten met de misvatting dat hoogwaardige kunst niet voor een groot en breed publiek toegankelijk kan zijn."

De jury spreekt haar waardering uit voor het "fantastische literair-journalistieke oeuvre met internationale uitstraling" van schrijfster Van der Zijl. "Haar intuïtieve onderzoeksmethode, gecombineerd met een hoge mate van perfectionisme en een meeslepende schrijfstijl maken haar een schrijfster van wereldklasse."

Actuele onderwerpen

Bukvić weet volgens de beoordelaars mensen te raken met actuele onderwerpen die verder gaan dan het nieuws. Ze maakte onder meer Nobody Home en Jihad, de voorstelling. "Ze toont lef in haar werk en combineert op uiterst aansprekende wijze humor en engagement met een brutale eigenheid in haar artistieke keuzes."

En in de ogen van de jury is Laarman, die onderzoek doet naar nieuwe technologieën in toegepaste kunst, exemplarisch voor de aspiraties van Amsterdam als wereldstad. Ze omschrijft hem als een pionier en "geweldig vertegenwoordiger van de global tech culture".