Het Rotterdams Philharmonisch Orkest krijgt de jongste chef-dirigent uit zijn geschiedenis. De 27-jarige Lahav Shani wordt met ingang van het concertseizoen 2018-2019 de opvolger van Yannick Nézet-Séguin, die overigens als eredirigent aan het Rotterdams Philharmonisch verbonden blijft.

Het orkest zegt met die keuze de traditie voort te zetten van het stimuleren van jong uitzonderlijk talent, ''dat zich in Rotterdam tot wereldklasse kan ontwikkelen''.

Gewezen wordt op de huidige chef-dirigent, de Canadees Nézet-Séguin (41), die 33 jaar was toen hij als chef-dirigent begon in de Maasstad. De Rus Valery Gergiev werd op 36-jarige leeftijd vaste gastdirigent. Ook de dirigenten Eduard Flipse, Edo de Waart en James Conlon waren bij hun aanstelling vroege dertigers.

Shani begint in 2018, het jaar dat het Rotterdams Philharmonisch zijn eeuwfeest viert. De nieuwe dirigent zal 29 jaar zijn als hij de scepter zwaait over het orkest. Zijn debuut als chef-dirigent maakt hij bij het Nieuwjaarsconcert 2018.

Twaalf weken

De Israëliër zal in zijn eerste periode van vijf jaar gemiddeld twaalf weken per seizoen met het orkest werken. Hij werkte in juni dit jaar voor het eerst het met het orkest, niet alleen als dirigent maar ook als pianosolist. Nadien werd Shani door de orkestleden unaniem voorgedragen als nieuwe chef-dirigent.

''Vanaf het eerste moment voelde ik een zeldzame klik met dit orkest'', zegt Shani in een reactie op zijn benoeming. ''Het is zo makkelijk om met deze musici te communiceren, ze reageren op de kleinste aanwijzing. Alles wat ik vraag, krijg ik van ze, en meer.''