Sophiko Simsive is de winnaar van de Grachtenfestivalprijs 2016. Dat heeft de organisatie van het Amsterdamse festival woensdagavond bekendgemaakt. 

De Georgische pianiste mag van de organisatie tijdens de volgende editite van het festival een "veelzijdig en uitdagend programma samenstellen''. 

De jury was onder de indruk van het lef en de techniek van Simsive. "In ieder stuk veranderde de sfeer en ze speelt met zoveel overgave'', zei juryvoorzitter Biëlla Luttmer over een van de optredens van de pianiste.

Volgens de organisatie kan een nominatie voor de Grachtenfestivalprijs belangrijk zijn voor de carrière van jonge artiesten. "De Grachtenfestivalprijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, klassieke musici te presenteren aan een breed publiek.''

De muziekprijs werd woensdag in het Amsterdamse Grand Hotel Krasnapolsky voor de tiende keer uitgereikt. De andere genomineerden waren dit jaar het Amatis Piano Trio en sopraan Laetitia Gerards. Zij werden het afgelopen seizoen gevolgd door de juryleden.