Joost Zwagerman was teleurgesteld in boek Renate Dorrestein

Joost Zwagerman heeft vlak voor zijn dood tegen Renate Dorrestein gezegd dat hij teleurgesteld was over haar boek Weerwater. Hij hoopte dat de roman het ultieme antizelfmoordboek zou zijn.

Dat vertelt de schrijfster in een interview met NRC Handelsblad.

"In plaats daarvan schreef ik een boek over de ondergang van de wereld", zegt Dorrestein. "Je zal dat boek toch een keer moeten schrijven", schreef hij. "Ik heb hem teruggeschreven dat ik mij van die zelf opgelegde verplichting ontheven voel. Maar hij bleef het herhalen."

Schrijversblok

Dorrestein verloor zelf haar zusje, doordat zij zelfmoord pleegde. Vier jaar geleden kreeg de schrijfster een 'schrijversblok' toen zij wilde schrijven over iemand met een familielid dat zelfmoord had gepleegd.

"Pas door die blokkade besefte ik dat ik een boek wilde schrijven dat een einde moest maken aan zelfmoord in de wereld. Ik dacht dat ik de dood van mijn zusje had moeten verhinderen", aldus Dorrestein.

"Met die gedachte heb ik mezelf dertig jaar gekweld. Het is megalomaan, ik weet het. En het doet ook geen recht aan de worsteling van iedereen die toch van het dak is gesprongen of dat touw om zijn nek heeft geknoopt."

Tip de redactie