Actrice Joke Bruijs zegt de "blijheid voor het vak" weleens te missen bij haar jongere collega's. "Ik pakte vroeger alles aan."

"Als jonge collega's klagen dat ze het druk hebben, zeg ik: 'Jongens, kom op, je moet ervaring opdoen'", vertelt de 64-jarige actrice in Margriet.

"'Maar ik ben kritisch', zeggen ze. Dan antwoord ik: 'Dat moet je óók niet zijn'. Blijheid voor het vak en daar alles voor willen doen, dat mis ik weleens bij jongere collega's."

Hoewel de actrice al bijna vijftig jaar optreedt, zegt ze nog steeds op toneel "alles aan te kunnen". "Wel merk ik dat ik iets eerder moe ben. Avond aan avond spelen en overdag televisieopnames, zoals ik vroeger deed, laat ik aan de jongelui over."

Puberen

Bruijs vertelt dat ze, omdat ze al vanaf haar dertiende in bandjes optrad, nooit echt heeft gepuberd. "Sommige vriendjes blowden, maar ik ben nooit aan die rotzooi gegaan. Dan hoor ik er maar niet bij, dacht ik. Ik ging pas laat voor het eerst met een jongen naar bed. Je moest van goede huizen komen om mij te versieren."

De zangeres, die ooit getrouwd was met zanger Gerard Cox en Boris Bayer, heeft nooit kinderen gekregen. Spijt heeft ze daar niet van. "Die biologische klok heb ik nooit gehoord. Ik had altijd honden, dat vond ik al genoeg werk. Kinderen liet ik aan andere vrouwen over. Die zijn daarvoor op de wereld gezet, ik niet."