Abdelkader Benali is uit de jury van de Inktspotprijs gezet, nadat hij zich negatief heeft uitgelaten over cartoonist Ruben Oppenheimer op Twitter. De organisatie wil de schijn van partijdigheid door zijn uitlatingen voorkomen.

Stichting Pers & Prent, die de jaarlijkse prijs voor beste politieke tekening van het jaar organiseert, laat dit dinsdag op haar website weten.

De tweet ging over een cartoon van Oppenheimer in NRC over Zomergast Abou Jahjah. Op de cartoon was Jahjah te zien als 'grote boze wolf' met daarop het dode opengesneden lichaam van een van de drie biggetjes. In reactie op een twittergebruiker schreef Benali: "die cartoonist zou in de Nazi-tijd zich werkelijk hebben uitgeleefd".

De prent werd later door de krant verwijderd van hun website.

'Betreuren'

De stichting zegt het besluit te betreuren. Door de uitlatingen kan de 40-jarige schrijver "in elk geval dit jaar" geen deel meer uitmaken van de jury. "Een jurylid moet te allen tijde proberen objectief en neutraal te blijven jegens deelnemers (in dit geval de veertig deelnemende cartoonisten) en voorkomen dat eventuele persoonlijke voorkeuren of juist negatieve gevoelens naar buiten toe kenbaar worden gemaakt", staat in de verklaring op de site. 

"Nu daar in dit geval geen sprake meer van is kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid."

De jury bestaat nu uit voorzitter Theodor Holman, Dominique van der Heyde en Ionica Smeets. De prijs wordt op 27 september uitgereikt in Nieuwspoort.