Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Koning Willem-Alexander opent Museum Voorlinden in Wassenaar

Koning Willem-Alexander opent op zaterdagochtend 10 september Museum Voorlinden in zijn woonplaats Wassenaar.
Door ANP/NU.nl

Het nieuwe museum is een initiatief van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh en toont moderne en hedendaagse kunst.

De openingstentoonstelling Full moon telt ruim veertig kunstwerken uit verschillende periodes. De bezoekers maken hier kennis met de collectie, met werk van onder anderen Nederlandse kunstenaars Rineke Dijkstra en Jan Sluijters en internationale kunstenaars als Andy Warhol en Ai Weiwei.

Naast Full moon is er een tijdelijke expositie te zien met werk van de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly, die is samengesteld door gastconservator en voormalig directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam Rudi Fuchs.

Wim Pijbes

Van Caldenborgh, oprichter van chemiebedrijf Caldic, begint het museum op een landgoed van veertig hectare groot op de grens met Den Haag. Naast een gebouw van 6.000 vierkante meter is er ook een groot natuurgebied met grasland, waterpartijen, bos en duinen. Het museum heeft grote ramen en een speciale dakconstructie waardoor de zalen met daglicht worden verlicht.

Het publiek kan vanaf zondag 11 september in het museum terecht. Dat is precies drie jaar na het begin van de bouw. Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum, is directeur van het nieuwe museum.


Lees meer over:

Musea

Aanbevolen artikelen