De vier gestolen 17e-eeuwse schilderijen uit het Westfries Museum in Hoorn die in april in Oekraïne zijn teruggevonden, komen voorlopig nog niet terug. 

De vier werken maken deel uit van in totaal 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum werden gestolen.

Het museum heeft de feestelijke terugkomst die gepland stond voor begin september op de lange baan geschoven, nu Oekraïne een eigen onderzoeksteam heeft gezet op de identificatie van de topstukken.

Het museum heeft hiervoor veelal eeuwenoude documenten moeten aanleveren om te bewijzen dat de schilderijen uit Hoorn komen. Een lastige klus, maar volgens een woordvoerster is er heel veel informatie verstrekt die aantoont dat de werken van het museum zijn.

Het gaat bijvoorbeeld om jaarverslagen, wetenschappelijke publicaties uit 1880, informatie van restauraties en facturen. Sindsdien is het stil, waardoor het museum in grote onzekerheid verkeert over wanneer de werken terugkeren, zei een woordvoerster donderdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Het gaat om vier werken die zijn opgespoord door de Oekraïense autoriteiten en een vijfde doek dat in mei door een onbekende koper bij de Nederlandse ambassade in Kiev is teruggebracht. De schilderijen maken deel uit van in totaal 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum werden gestolen. Het gaat om Boerenbruiloft van Hendrik Bogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten, De Terugkeer van Jephta en Vrouw Wereld van Jacob Waben en Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater.

De schilderijen en nog eens zeventig stukken zilverwerk, het hart van de 17e- en 18e- eeuwse collectie, werden in de nacht van 9 op 10 januari 2005 ontvreemd. De dieven hadden zich in het museum laten opsluiten.

De andere schilderijen en het zilverwerk zijn nog niet opgespoord. Ze zouden in handen zijn van een ultrarechtse militie in Oekraïne.