Lydia Rood tekent voor haar kinderboeken de verhalen op van kinderen die zij ontmoet nu ze 'Schoolschrijver' is en is daarbij niet geïnteresseerd in de verhalen van hun ouders. "Ik wil gewoon dit kind een stem geven."

Een halfjaar lang is de 59-jarige schrijfster wekelijks in een basisschoolklas te vinden om daar lessen te geven over boeken, schrijven en lezen. Daar spreekt ze met kinderen, die haar inspiratie leveren voor haar kinderboeken.

Rood: "Nee, de versie van het verhaal van de ouders van Mikail en Jezennia hoef ik niet te horen. Ik schrijf het verhaal van die kinderen op en dat wil ik niet ontkracht hebben. Natuurlijk vertellen de ouders een ander verhaal, maar dat interesseert me niets."

De journalist van NRC.Next merkt op dat het verhaal van de ouders kunnen zorgen voor een completer beeld van het kind, wat volgens Rood terecht is, maar precies is wat zij niet wil. "Ik wil echt de stem zijn van dat kind. Doen wat zij nog niet kunnen: hun verhaal vertellen. Als ik dan weer naar een genuanceerd verhaal zoek, zoals ik moest toen ik journalist was, gaat dat verloren."

Volgens de schrijfster van onder andere Anansi's Web en Het ware verhaal van Marietje Appelgat en haar vieze vrienden hebben kinderen niet de mogelijkheid om hun eigen verhaal te vertellen. "Maar ik wil dat zij zich gehoord en gezien voelen, dat hun verhaal er mag zijn."