In totaal 130 Amsterdamse culturele organisaties kunnen de komende jaren rekenen op subsidie vanuit het gemeentelijke Kunstenplan 2017-2020. 

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst maakte dit maandag bekend. Een derde van de geselecteerde instellingen is nieuw.

Bij het fonds kwamen 219 aanvragen binnen. Het meeste geld gaat naar Theater Bellevue (ruim 1,2 miljoen euro), Melkweg (930.000 euro) en Museum Het Rembrandthuis (886.500 euro). Zes instellingen krijgen geen geld omdat ze het volgens het fonds financieel ook wel redden zonder subsidie.

Het gaat onder meer om wetenschapsmuseum Nemo, dat een subsidie van 225.000 euro aanvroeg en Pakhuis de Zwijger, dat een verzoek van 600.000 euro indiende.

Uitmarkt vernieuwen

Het fonds heeft in totaal 21,4 miljoen euro verdeeld. Van de 108 organisaties die de afgelopen vier jaar geld kregen, verliezen er 23 hun subsidie. Onder hen de Stichting Uitmarkt, die de jaarlijkse aftrap van het culturele seizoen organiseert.

Het plan is om de Uitmarkt in 2017 te vernieuwen, onder meer door weer te gaan rondreizen door de stad. Het fonds heeft bij de invulling hiervan nog te veel vraagtekens en adviseert negatief.

De 130 organisaties staan los van de toplijst van 21 musea, theaters, concertzalen, festivals en muziek- en theatergezelschappen in de hoofdstad die rechtstreeks van de gemeente geld krijgen.

Dit zijn bijvoorbeeld het Stedelijk Museum, Nationale Opera & Ballet en Het Koninklijk Concertgebouworkest. De subsidies hiervoor werden al in juni verdeeld.