Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Lange rijen voor nieuw Harry Potter-boek

Honderden mensen 's nachts in rij voor nieuw Harry Potter-boek

Honderden mensen stonden in de nacht van zaterdag op zondag in de rij voor de verschijning van het achtste Harry Potter-boek. Meerdere boekwinkels in Nederland openden 's nachts speciaal hiervoor hun deuren.
Door NU.nl/Dominic Schep

Het achtste boek Harry Potter and the Cursed Child mocht, in verband met de verschijning van het boek in Londen, vanaf 1.00 uur pas worden verkocht. Het is het eerste Harry Potter-boek dat verschijnt sinds 2007 en is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Jack Thorne, dat zaterdagavond in première ging op West End.

Boekwinkel Waterstones in Amsterdam opende voor de boekverschijning al om 23.00 uur zijn deuren en liet fans vooraf een voucher kopen, zodat de boeken om 1.00 uur direct konden worden meegegeven. Veel mensen waren verkleed, aldus Jeff Jones van de boekwinkel tegen NU.nl. "Je kunt het vooraf een beetje peilen op de Facebookpagina, maar toch waren er veel meer mensen dan we hadden verwacht."

In totaal gingen er bij de boekwinkel zaterdagnacht 350 exemplaren over de toonbank. Jones zegt dat boekverschijningen zoals die van Harry Potter "uniek zijn". Voor de boekverschijning had Waterstones zo'n duizend boeken ingekocht. Volgens hem stond er 's nachts een rij van zo’n tweehonderd personen in de Kalverstraat.

Ook boekwinkel Ako Schiphol Plaza, die voor de douane voor mensen bereikbaar is, verkocht tot zondagmiddag al ruim tweehonderdvijftig exemplaren van het nieuwste boek van J.K. Rowling. Hoewel er 's nachts buiten de winkel mensen stonden te wachten, was het volgens de boekhandel niet vergelijkbaar met eerdere boekverschijningen van Harry Potter.

Lange rijen voor nieuw Harry Potter-boek

Oudere fans

De fans die in de rij stonden zaterdagnacht waren volgens Waterstones vooral eind twintigers. "Dat zijn de mensen die vroeg met de eerste boeken zijn begonnen." Bij Ako Schiphol Plaza stonden ook weinig kinderen in de rij voor de eerste exemplaren van het laatste Harry Potter-boek. "Het waren voornamelijk de wat oudere fans."

Het vorige boek van Rowling, Harry Potter and the Deathly Hallows, ging op de eerste verkoopdag in de Verenigde Staten in 2007 ruim 8,3 miljoen keer over de toonbank en brak hiermee het verkooprecord. De boeken van Rowling zijn in 67 verschillende talen uitgebracht.

De Nederlandse vertaling van het boek, Harry Potter en het Vervloekte Kind, verschijnt in november.

Laatste deel

Met het achtste deel van de Harry Potter-reeks kwam er een eind aan het verhaal van de tovenaarsleerling. Dat maakte schrijfster J.K. Rowling zondagochtend vroeg bekend in Londen. Na de première van het gelijknamige toneelstuk zei Rowling dat "Harry nu klaar" is.

Het toneelstuk in het Londense Palace Theatre is tot tot en met mei 2017 uitverkocht.


Lees meer over:
Harry Potter

Aanbevolen artikelen