Museum Boijmans van Beuningen wil topcollectie uitlenen

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam wil de topcollectie uit de vaste opstelling in zijn geheel uitlenen aan buitenlandse musea als er groot onderhoud wordt gepleegd aan het pand.

Dat heeft museumdirecteur Sjarel Ex gezegd tegen het AD. Het is nog niet bekend wanneer het museum wordt gesloten voor groot onderhoud. Ook is onduidelijk hoe lang dat gaat duren.

De gemeente Rotterdam stelde voor het groot onderhoud begin 2019 uit te voeren, zodat de collectie kan worden verhuisd naar het dan net geopende Collectiegebouw.

Daar is Ex geen voorstander van. "Het Collectiegebouw is een depot, geen museum. Ik wil het gebouw laten zien zoals het bedoeld is."

Ex noemt een uitleen aan musea in Europa en Azië een "mooie buitenlandpromotie" voor het museum en de stad Rotterdam. Er worden al gesprekken gevoerd met het Caixa Forum in Madrid en het Tokyo Metropolitan Art Museum.

Een aantal kunstwerken uit de collectie zou in Rotterdam nog te zien kunnen zijn in bijvoorbeeld de Onderzeebootloods op Heijplaat of de Kunsthal.

Onderhoud

Het pand waarin Boijmans van Beuningen is gevestigd is eigendom van de gemeente Rotterdam. De kozijnen en verlichting moeten daar worden vernieuwd en de klimatisering moet worden verbeterd.

Ook is er asbest gevonden in de luchtkanalen. De luchtinstallatie voldoet niet aan de brandveiligheidseisen van de brandweer.

Tip de redactie