Skelet dinosaurus in museum Oxford beschadigd door glazen dak

Het skelet van een dinosaurus en allerlei opgezette dieren in het natuurhistorisch museum van de universiteit van Oxford blijken niet bestand tegen de hitte en straling die door het glazen dak binnendringen. 

Het museum was verrukt over de restauratie van het 19e-eeuwse glazen dak, waardoor het overal veel lichter was geworden. Maar nu blijkt dat met het licht een vernietigende warmte en schadelijke uv-straling het gebouw binnendringen. 

Het museum gaat in allerijl een warmtewerende laag op het glas aanbrengen, nu blijkt dat de temperatuur bij zonneschijn gemakkelijk oploopt tot 44 graden.

Er was omgerekend net 2,3 miljoen euro neergeteld voor de restauratie van het glazen dak uit 1860. Het museum heeft geen keuze want behalve met de aantasting van de kostbare collectie, heeft het te maken met klachten van bezoekers over de hitte.

De filmlaag die nu wordt aangebracht op het glas, weert wel de schadelijke uv-straling maar niet de warmte en dus moet er ook een nieuw en kostbaar airconditioningsysteem worden geïnstalleerd.

Lees meer over:
Tip de redactie