In een dinsdag verschenen boek zou het bewijs worden geleverd dat Vincent van Gogh niet een deel, maar zijn hele oor heeft afgesneden. Het bewijs werd wereldnieuws, maar het Van Gogh Museum wist hier al ongeveer vijf jaar van af. 

Dat laat Gideon Querido van Frank, perswoordvoerder van het in Amsterdam gevestigde museum, desgevraagd aan NU.nl weten.

Tot nu toe werd aangenomen dat de kunstenaar in december 1888 in een waanzinnige bui zijn oor met een scheermes bewerkte. In Van Gogh's Ear, the true Story, van Bernadette Murphy, wordt toegelicht dat Van Gogh niet alleen een deel van zijn linkeroor heeft afgesneden, maar zijn hele oor. 

De basis voor het onderzoek van Murphy werd gevormd door een brief van de arts die van Gogh behandelde na het wereldberoemde oorincident. Uit tekeningen die dokter Félix Rey op de brief maakte valt op te maken dat de gekwelde kunstenaar zijn hele linkeroor afsneed. 

Onderzoek

De brief werd gevonden in een Amerikaans archief door Murphy, die onderzoek deed voor haar nieuwe boek. Het boek verscheen dinsdag, maar het museum werd ongeveer vijf jaar geleden door Murphy in vertrouwen genomen met het verzoek niets over de vondst te communiceren.

De verschijning van het boek valt samen met de opening van een nieuwe expositie, De waanzin nabij, in het Van Gogh Museum.

Maar volgens Querio van Frank staan de bevindingen en het boek van Murphy los van elkaar, al wil hij het geen toeval noemen. "We zochten vooral naar een thema om een expositie tijdens de zomer te organiseren", zegt Querido van Frank.