Fresku vindt voorstelling op de Parade 'wel heel anders'

Het reizende theaterfestival de Parade heeft inmiddels elf dagen in Rotterdam gestaan en doet vanaf dit weekend Den Haag aan. Een van de namen is rapper Fresku, die inmiddels al een aantal keer heeft opgetreden. "Ik merk dat het heel anders is."

"Je staat niet voor een echt 'Fresku-publiek'", zegt de rapper in gesprek met NU.nl.

"Het zijn ook mensen die komen kijken omdat ze toevallig in de buurt waren. Ik heb huilende baby's, honden en nog veel meer verschillende soorten mensen in het publiek gehad. Mede daarom is het moeilijk te peilen wat wel werkt en wat niet. Maar over het algemeen is het goed gegaan."

Fresku merkte soms dat het publiek niet altijd enthousiast was. "Daar kan ik wel wakker van liggen."

Toch is de 29-jarige muzikant erg enthousiast over zijn keuze om een theaterproductie te maken. Nog altijd rapt hij in zijn show. "Je voelt dat ieder woord aankomt, het is muisstil in de ruimte. Elk woord is voelbaar."

"Of ik vaker theater wil doen? Jazeker. Ik wil daar echt beter in worden. Een studioalbum wordt bijvoorbeeld door een handjevol fans van A tot Z beluisterd, terwijl je in het theater je eigen verhaal volledig kunt vertellen. En iedereen luistert aandachtig. Dat vind ik heel fijn."

Regen

Het festival heeft de afgelopen veel regen geïncasseerd, maar volgens zakelijk leider en programmeur Ray van Santen heeft het niet voor veel problemen gezorgd.

"Het is wat koeler en natter geweest, dat was wel jammer voor de Rotterdammers", zegt Van Santen. "Er zijn wel minder mensen gekomen, maar uiteindelijk was er veel bezoek."

De programmeur van het festival zegt dat de organisatie niet gevoelig is voor veel regenbuien. "Stel dat het de komende maanden blijft regenen, dan hebben we altijd nog een spaarpotje achter de hand. Pas als we drie of vier edities lang continu regenbuien hebben, moeten we ons zorgen maken."

"Gelukkig zijn de meeste voorstellingen binnen en ziet het er voor dit weekend goed uit qua weer", vervolgt hij.

Aanraders

Er zijn in de Nederlandse media nog weinig recensies verschenen van de vele voorstellingen op de Parade. Van Santen heeft al enkele aanraders voor mensen die de komende weken willen gaan. "De Oostpool met Kletsmajoor. Dat was wel de verrassing."

"Daarnaast zullen ook Tania Kross (met Thijs Borsten en Mathilde Santing, red.) en De Deeldeliers (met Jules Deelder, red.) ook erg leuk zijn."

De Parade is van 8 juli tot en met 17 juli in Den Haag. Van 22 juli tot en met 7 augustus is het reizend festival te vinden in Utrecht; van 12 tot en met 28 augustus in Amsterdam.

Lees meer over:
Tip de redactie