Bob Wolkers vond het niet raar dat zijn vader over seks schreef

Bob Wolkers las de boeken van zijn vader Jan Wolkers op jonge leeftijd en voelde zich niet ongemakkelijk over de expliciete seksuele passages die hij in de verhalen aantrof.

"Waarom zou het raar of ongemakkelijk zijn als iemand over seksualiteit schrijft, ook als het je vader is?", vraagt de 35-jarige Wolkers zich in een interview met de Volkskrant af.

Jan Wolkers schreef in boeken als Kort Amerikaans en Turks Fruit zeer open over seksualiteit. Volgens zoon Bob is dat een normaal onderdeel van het leven en liet zijn vader juist zien hoe dapper hij als schrijver was. 

"Mijn vader heeft gewoon het lef gehad erover te schrijven, en in zijn tijd was dat een stuk schokkender dan het nu zou zijn. Kijk maar even op internet, dan zie je veel heftigere dingen dan wat er in die boeken staat."

Texel

Jan Wolkers overleed in 2007 op Texel. Bob groeide op het waddeneiland op en werkt zelf als animator. Hij verleende recentelijk zijn medewerking aan de animatiefilm The Red Turtle, die op dit moment in de Nederlandse bioscopen te zien is.

Wolkers is ervan overtuigd dat zijn vader de film zou waarderen: "Ik weet zeker dat hij hem fantástisch gevonden had. Allereerst omdat ik eraan heb meegewerkt, hij was altijd positief over wat ik deed, maar vooral omdat de natuur in de film een hoofdrol speelt."

Lees meer over:
Tip de redactie