Zestien Nederlandstalige natuurboeken staan op de longlist voor de Jan Wolkers Prijs 2016. Er werden in totaal 80 boeken ingezonden.

De longlist werd zondag bekendgemaakt bij Vroege Vogels op NPO Radio 1.

De Jan Wolkers Prijs is in het leven geroepen door Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is vernoemd naar het werk van schrijver Jan Wolkers, die bekend stond om zijn verwijzingen naar de natuur in zijn boeken en beeldende kunst.

Onder de kanshebbers zijn onder anderen Norbert Peeters (Botanische revolutie), Madelon Oostwoud (Een kleine eetbare tuin) en Erick Brinckmann (Filosofische wandelingen) van de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV).

Atlas Contact

Van uitgeverij Atlas Contact zijn vier boeken genomineerd: Caspar Janssen (In de ban van het beest), Albert Beintema (De grutto), Frans de Waal (Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn) en Arita Baaijens (Zoektocht naar het paradijs).

Ook Frank Noë (De vijfde dag), Matthias DePoorter (Vliegwerk), Kester Freriks (De kleuren van het wad), Dirk Draulans (In de Putten), Chris de Stoop (Dit is mijn hof), Wim Huijser en Henk Meeuwsen (Het ruisen van de populieren), Henriette Boerendans (Aap, Beer, Zebra), Alex Alsemgeest en Charles Fransen (In Krabbengang door kreeftenboeken) en Peter de Ruyter (Vloeiend landschap) staan op de longlist.

Uitreiking

Op zondag 21 augustus wordt bekend welke vijf boeken op de shortlist belanden. De uitreiking van de prijs is op zondag 16 oktober. Het is de vierde keer dat de prijs wordt uitgereikt. De winnaar krijgt een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening door Siegfried Woldhek.

In de jury zitten onder meer Karina Wolkers, Allard Stapel (WNF), Jean-Pierre Geelen (De Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels).