Marten en Oopjen, twee beroemde portretten van de Nederlandse schilder Rembrandt, zijn vrijdag opgehangen in het Rijksmuseum.
 

De schilderijen van Marten Soolmans en Oopjen Coppit hingen voorheen altijd bij particulieren. Nu worden ze voor het eerst aan het publiek getoond. 

"Het moet voor Marten en Oopjen even wennen zijn", zei minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vrijdag bij de presentatie in het museum. "Vanaf vandaag zijn deze beroemde kunstwerken van ons allemaal."

Video: Marten & Oopjen in het Rijksmuseum

Marten & Oopjen in het Rijksmuseum
Marten & Oopjen in het Rijksmuseum

Frankrijk

"De aankoop heeft heel wat voeten in aarde gehad. Ik wind er geen doekjes om, het was een enerverend proces'', zegt de minister. Aanvankelijk wilde Nederland namelijk beide schilderijen hebben, maar toen bleek dat ook Frankrijk op de doeken aasde, werd besloten ze gezamenlijk aan te kopen van de Franse familie Rothschild. 

De landen betaalden elk 80 miljoen euro. De werken zijn vanaf zaterdag voor iedereen zien in het Rijksmuseum.

Details

Rembrandt schilderde de huwelijksportretten van de schatrijke 23-jarige Marten en de 21-jarige Oopjen in 1634. Museumdirecteur Taco Dibbits raadt de bezoekers aan goed te letten op de details. "De prachtige wijze waarop hij steeds contrasten van licht naar donker creëert. Maar neem ook afstand en kijk hoe deze mensen daar staan en het eigenlijk net lijkt of ze bewegen."

De kunstwerken zijn tot en met 2 oktober te zien. Zaterdag is het Rijksmuseum speciaal voor de gelegenheid gratis toegankelijk van 09.00 uur tot 21.00 uur. Daarna worden ze gerestaureerd en komen ze afwisselend in het Louvre in Parijs en in Amsterdam te hangen.