Van Muiswinkel draagt schoenen van Hoofdpiet over aan museum

Cabaretier Erik van Muiswinkel heeft donderdag de schoenen van de voormalige Hoofdpiet gesigneerd en overgedragen aan Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen.

De schoenen die Van Muiswinkel droeg als 'hoofdpiet' zijn gekocht door het Afrika Museum in Berg en Dal.

Ze werden onlangs voor 1.700 euro geveild. Van Muiswinkel liet eind mei weten niet langer mee te willen werken aan het Sinterklaasjournaal omdat het type niet met de tijd mee is gegaan.

"Ik heb drie jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien", liet de cabaretier weten in een interview in het AD.

Beeldvorming

De schoenen, gemaakt van drie kleuren leer, komen te staan in een opstelling die aandacht besteedt aan beeldvorming over 'de Afrikaan’ in de populaire cultuur van de twintigste eeuw.

"Ze komen naast historische sinterklaasboekjes en zwartepiet-spelletjes, maar ook andere objecten die laten zien dat opvattingen in de samenleving aan verandering onderhevig zijn", aldus museumdirecteur Stijn Schoonderwoerd.

Lees meer over:
Tip de redactie