Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
A.F.Th. van der Heijden

MH17-roman 'vreemdste schrijfervaring tot nu toe' voor A.F.Th. van der Heijden

Schrijver A.F.Th. van der Heijden beleefde zijn "vreemdste schrijfervaring tot nu toe" tijdens het werken aan zijn roman-in-wording President Tsaar op Obama Beach.
Door NU.nl

Het verhaal is gebaseerd op de ramp met het vliegtuig MH17 in 2014, waarbij 298 inzittenden omkwamen, onder wie 196 Nederlanders. 

In Van der Heijdens roman mondt het verhaal uit in een grote rechtszaak waarin alle mogelijke schuldigen terechtstaan voor het Internationaal Strafhof.

"Het was mijn vreemdste schrijfervaring tot nu toe: een dossier ontwerpen voor een strafproces dat in werkelijkheid nog lang niet, en misschien wel nooit, gevoerd zou worden. Het was maar goed dat ik voor de romanvorm had gekozen. Die gaf me alle vrijheid", aldus de schrijver in gesprek met NRC.

Catharsis

Van der Heijden wist twee weken na de tragedie al dat hij, als hij "als schrijver ook maar iets waard was", over de MH17-tragedie moest schrijven.

"Er ging niets aantrekkelijks vanuit, integendeel. De overweldigende gebeurtenis deed een onontkoombaar beroep op me: schrijf erover. (…) Stel, en die kans is groot, dat de schuldigen nooit gevonden en berecht worden, dan is er altijd nog de literatuur om ze, bij wijze van catharsis voor de lezer, in het laatste hoofdstuk wél te berechten."

President Tsaar op Obama Beach (vooralsnog een werktitel) is nog niet afgerond, maar verschijnt de komende tijd wel in bewerkte vorm als zestigdelig feuilleton in NRC Handelsblad.


Lees meer over:

A.F.Th. van der HeijdenMH17

Aanbevolen artikelen