Vertrekkend directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum zegt dat hij bij het museum een cyclus heeft afgerond.

"Ik had in mijn sollicitatieprocedure anderhalf A4'tje opgesteld over wat er in het Rijksmuseum moest veranderen. Dat heb ik een tijdje geleden herlezen. Alles wat ik daarin geschreven heb, is uitgekomen", zegt hij vrijdag in een afscheidsinterview met de Volkskrant.

De 54-jarige Pijbes trad aan op 1 juli 2008 bij het Rijksmuseum. Een klein jaar na zijn komst gaf hij het startsein voor de renovatie- en nieuwbouwwerkzaamheden. Pijbes bemoeide zich met de vernieuwing en inrichting van het museum, dat de grandeur van weleer moest laten zien. De nieuwe opening van het museum vond plaats in 2013.

Volgens Pijbes heeft het museum iets groots verricht. "Dit is het enige museum ter wereld in de topleague dat helemaal is leeggetrokken en opnieuw is ingericht."

Verbazing

Pijbes begint binnenkort als directeur van het particuliere museum Voorlinden in Wassenaar. Bij het Rijksmuseum wordt hij opgevolgd door Taco Dibbits, nu nog directeur collecties bij het Amsterdamse museum.

Pijbes zegt in krant dat hij de verbazing over zijn transfer begrijpt. Volgens de directeur had hij nog zo vijf jaar kunnen bijtekenen bij het Rijksmuseum. "Ik heb aanbiedingen gekregen van andere musea. Daar zaten gevestigde namen tussen. Er hebben ook musea aangeklopt met ingewikkelde bouwprojecten, maar daar had ik even geen zin in."

"Natuurlijk had ik kunnen doorgaan, maar het is niet gezond, niet voor mij en niet voor mijn gezin. Het waren tropenjaren", aldus Pijbes.

Televisieserie

Hij maakte in de krant ook bekend dat hij gaat een televisieserie maken voor de NTR over kunstenaars en het Nederlandse landschap.

"Het gaat over het Nederlandse landschap gezien door de ogen van kunstenaars", zegt Pijbes. "Ik praat met hen, maar maak ook een tour langs Nederlandse musea. Hoe is de natuur geschilderd vanaf de zeventiende eeuw tot nu aan de hand van thema's, zoals het bosgezicht, het zeegezicht, het stadsgezicht, het fantasiegezicht."