Ivo van Hove is dit jaar de winnaar van de NRC Cultuur Top 100. De artistiek directeur van Toneelgroep Amsterdam staat bovenaan de lijst invloedrijke Nederlandse cultuurmakers.

Vorig jaar stond Ivo van Hove nog op de vijfde plek.

In 2015 timmerde hij internationaal behoorlijk aan de weg. Zo regisseerde hij een toneelvoorstelling in Parijs en werkte hij in New York aan onder meer de door David Bowie geschreven musical Lazarus.

Met zijn toppositie dit jaar wint hij een dubbele advertentiepagina die hij kan besteden aan een maatschappelijk doel naar keuze.

Architect Rem Koolhaas, de winnaar van vorig jaar, staat op de tweede plek. Op drie staat beeldend kunstenaar Marlene Dumas.

Tiësto

Verder staan onder anderen Anton Corbijn en dj Tiësto in de top 10. De complete Cultuur Top 100 staat donderdag in nrc.next, NRC Handelsblad en op nrc.nl.

Dit is de tweede keer dat de NRC Cultuur Top 100 wordt samengesteld. De jury kijkt naar autoriteit, invloed, reputatie, verdiensten en geloofwaardigheid van de Nederlandse cultuurmakers over heel de wereld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van statistische gegevens verzameld door cultuurcentrum DutchCulture.