Het comedygezelschap Gabbers, bestaande uit Roué Verveer, Philippe Geubels, Guido Weijers en Jandino Asporaat, kan zich er geen voorstelling van maken hoe de optredens in de Ziggo Dome zullen uitpakken. "We hebben geen idee hoe zo'n zaal werkt."

"We weten daarom ook niet waarvoor we zenuwachtig moeten zijn", zegt Weijers in gesprek met NU.nl.

Het viertal staat donderdag, vrijdag en zaterdag in de Amsterdamse Ziggo Dome en zal in totaal meer dan vijftigduizend bezoekers moeten gaan vermaken.

Het is voor alle komieken het grootste optreden dat ze ooit hebben gegeven, maar geen van allen kan duidelijk inschatten hoe de beleving uiteindelijk zal aanvoelen. 

"Ik denk dat je dit moet zien als een groot theater keer tien", vervolgt Weijers. "Carré maal tien, Chassé Theater maal tien, dat zijn gewoon grote bakken. Daar geef je veel energie en krijg je veel terug van het publiek."

'Feestje'

Volgens Weijers wil het publiek dat naar de Ziggo Dome zal afreizen "een feestje".

Hierdoor zal Weijers enigszins van zijn vertrouwde concept moeten afwijken: "Ik zelf wil vaak graag een inhoudelijke boodschap overbrengen, maar deze mensen willen feest vieren en spektakel zien. We gaan dus niet alleen maar stand-uppen, ze moeten echt spektakel krijgen."

Dat spektakel moet onder meer ontstaan met behulp van dansers en visuele ondersteuning op de grote led-schermen achter het podium. "Mensen krijgen heel veel in heel korte tijd te zien", zegt Weijers.

De 38-jarige komiek zegt dat de locatie hen daartoe eigenlijk verplicht. "Je kunt in een zaal als Ziggo Dome dingen doen die je in andere theaters nooit kunt doen. Hier kun je uitpakken. Daarom hebben we gekozen voor danseressen." "En hoeren", valt collega Philippe Geubels hem gekscherend bij. 

Ervaring

Op de vraag of er een scenario klaarstaat, mocht een van de vier grappenmakers zijn grap vergeten of zijn moment missen, antwoordt de Belgische stand-upcomedian: "Als we met zijn vieren daar staan en er iets gebeurt dat niet voorzien was, denk ik dat we ervaren genoeg zijn om dat op te vangen."

Weijers verwacht daarnaast steun uit het publiek: "We hebben allemaal in ons achterhoofd wat we willen zeggen, maar het is niet zo dat we de tekst uit ons hoofd staan op te dreunen. We staan daar niet op de automatische piloot, maar samen met de zaal. Ik vergelijk het met een tenniswedstrijd. Als je een bal de zaal in slaat moet hij wel terugkomen, anders kun je geen wedstrijd spelen."