De Franse feministische schrijfster Benoîte Groult is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie dinsdag meegedeeld.

Groult debuteerde in 1962, met het samen met haar vier jaar jongere zus Flora geschreven Journal à quatre mains (Dagboek voor vier handen), gevolgd door Le féminin pluriel en Il était deux fois.

Haar eerste roman, La part des choses (Het leven zoals het is) verscheen in 1972 en ging over de verhoudingen tussen man en vrouw.

Ze groeide op als dochter van een modeontwerper in een intellectueel en artistiek milieu in Parijs. Haar ouders gingen om met kunstenaars als Pablo Picasso en Francis Picabia.

Journalistiek

Nadat ze een tijdje docente Latijn en literatuur was geweest, begon ze een journalistieke carrière. Naast het schrijven van boeken, bleef ze ook haar hele leven als journalist actief. ''Het feminisme heeft niemand gedood, het machismo doodt elke dag'', was een van haar uitspraken.

Haar roem beperkte zich voornamelijk tot Frankrijk, totdat in 1988 Les vaisseaux du coeur (Zout op mijn huid) uitkwam.

Seksaffaire

Groult beschrijft daarin in de eerste persoon een seksaffaire met een visser. Inmiddels behoort het boek, dat in 1992 door Andrew Birkin werd verfilmd, tot de klassiekers van de erotische literatuur.

In 2006 kwam La touche étoile uit, waarin de toen 86-jarige Groult voor het eerst over het ouder worden schreef. Het boek had tegen haar verwachting in veel succes.

Haar feministische opvattingen staan centraal in het essay over de status van de vrouw, Ainsi soit-elle (Ainsi soit-il is Amen in het Frans), dat in 1975 uitkwam. Het essay is onder meer bedoeld voor ''allen die leven in de illusie dat de gelijkwaardigheid (van man en vrouw) bereikt is''.

In Frankrijk kreeg Groult de onderscheiding Officier van het Legioen van Eer.