Keukenhof niet van plan 'racistisch beeld' weg te halen

Critici vinden het niet kunnen dat de Keukenhof dit jaar het thema Gouden Eeuw heeft gekozen en tegelijkertijd een bronzen beeld van een naakte Afrikaanse vrouw exposeert. De organisatie is niet van plan het beeld weg te halen.

Het beeld met de titel De Dromen van Vrouwen draagt armbanden die gezien kunnen worden als ketenen, laat actiegroep University of Color volgens Trouw weten.

"Het symboliseert het koloniale beeld dat Europeanen lange tijd van de Afrikaanse vrouw hebben gehad", zegt Jessica de Abreu van New Urban Collective tegen de krant.

Ook hekelt zij de foto's die op internet te zien zijn waarop bezoekers het beeld betasten.

De maker van het beeld, Paz Sanz, zegt geschrokken te zijn van de kritiek. De kunstenares zegt zich daarnaast niet in de klachten te herkennen. 

"Ik ben al twintig jaar bezig met dit soort beelden bezig en normaliter krijg ik juist positieve reacties", aldus Sanz.

Kracht

"Natuurlijk, iedereen mag kunst op zijn of haar manier interpreteren, maar deze benadering kan ik niet begrijpen. Ik word afgekraakt en dat raakt me, omdat ik op een positieve manier de kracht van de pure, prachtige Afrikaanse vrouw wil tonen."

Een woordvoerder van de Keukenhof laat aan Trouw weten het beeld niet weg te willen halen. "Er komen hier jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, van alle achtergronden, culturen en religies."

Wel zou de organisatie willen overwegen om het informatiebordje bij het beeld van meer informatie te voorzien.

Lees meer over:
Tip de redactie