De Amerikaanse schrijver Dan Brown schenkt 300.000 euro aan de Bibliotheca Philosophica Hermetica, ook wel The Ritman Library, in Amsterdam. Het geld is bedoeld om een deel van de collectie te digitaliseren.

Hierdoor worden binnenkort zo'n 4600 boeken van voor 1900 online voor iedereen toegankelijk. Brown, onder meer bekend van De Da Vinci Code, bezocht de bibliotheek van zakenman en kunstverzamelaar Joost Ritman al meerdere keren en is een groot bewonderaar.

''Ik vind het een grote eer dat ik een rol kan spelen bij dit belangrijke conserveringsproject om deze teksten beschikbaar te maken voor het grote publiek'', laat hij via de instelling weten. De schrijver bezocht de bibliotheek tijdens het schrijven van Het Verloren Symbool en Inferno, waarvoor hij er bronnenonderzoek deed.

''Het is altijd onze droom geweest om deze schatkamer met de samenleving te verbinden'', zegt directeur Esther Ritman. ''Dankzij Dan Brown kunnen we onze kerncollectie nu digitaliseren. Ik ben erg blij dat deze droom nu werkelijkheid wordt.''

Cultuurfonds

Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds betaalt mee aan de digitalisering, met 15.000 euro. De boeken die online komen gaan onder meer over hermetica, alchemie, mystiek, rozenkruisers en kaballa. De digitalisering van de werken moet begin volgend jaar van start gaan.

De collectie van Bibliotheca Philosophica Hermetica telt in totaal 25.000 werken, waarvan dus zo'n 4600 voor 1900 en de rest van daarna. De collectie wordt beschouwd als werelderfgoed en als een van de mooiste particuliere collecties ter wereld.