'Ook Jessica Durlacher weg bij Bezige Bij door kwestie Abou Jahjah'

Na Tommy Wieringa vertrekt ook Jessica Durlacher bij uitgeverij De Bezige Bij. De schrijfster zou dit besluit hebben genomen na de discussie die ontstond nadat de uitgeverij Abou Jahjah onder contract nam. 

Volgens NRC vertrekt Durlacher naar uitgeverij Hollands Diep. 

"Mijn volgende roman verschijnt bij Hollands Diep. Ik ben er nog mee bezig. Er zijn de afgelopen tijd dingen verkeerd gegaan in de communicatie met De Bezige Bij", zegt Durlacher tegen de krant.

Durlacher stelt dat 'te secundair' is gereageerd op de discussie over Abou Jahjah. De Bezige Bij meldde recentelijk een pamflet van de oprichter van de Arabisch-Europese Liga uit te geven. 

Volgens enkele bij de uitgeverij aangesloten schrijvers zou Abou Jahjah in het verleden uitspraken hebben gedaan, waarmee zij zich niet kunnen verenigen. 

Doofpot

Volgens Durlacher zouden er teveel pogingen zijn ondernomen om 'de kwestie in de doofpot te stoppen'. 

"Je kunt je afvragen of zo’n discussie ontstaat omdat er meer mis is binnen de uitgeverij. Wat dat betreft sluit ik me aan bij Tommy Wieringa: ik mis momenteel het klimaat waarbinnen ik geïnspireerd aan een nieuw boek kan werken. Misschien kun je dat niet meer verwachten in deze tijd, maar je hoopt toch dat dat wordt gecreëerd. Hoe het daarna loopt zie ik wel", besluit de auteur.

Lees meer over:
Tip de redactie