3D-tentoonstelling Vincent van Gogh start in China

Een 3D-tentoonstelling over Vincent van Gogh reist de komende jaren door China. Het is de bedoeling dat de Chinezen de wereldberoemde schilder op deze manier beter leren kennen.

Volgens Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam, gaat het om een wereldprimeur die uiteindelijk op meerdere plaatsen in meerderde landen te zien zal zijn.

"Behalve dat het niet voor iedereen is weggelegd om Amsterdam te bezoeken, is de collectie kwetsbaar en zijn er maar beperkte mogelijkheden hiermee te reizen."

De 'experience' bestaat onder meer uit levensgrote projecties van werken, foto's en filmfragmenten, theatrale levensechte decorstukken en citaten uit meer dan achthonderd brieven. In de bijbehorende audiotour komen diverse karakters voorbij, onder wie Van Gogh zelf, zijn broer Theo, zijn moeder, schoonzus en andere belangrijke personen in het leven van de schilder. 

De keuze om Meet Vincent van Gogh als eerste in China te laten rondreizen, komt volgens Rüger omdat Van Gogh in dat land bijzonder geliefd is. De komende vijf jaar gaan er twee sets van de 3D-experience het Aziatische land door. 

Meet Vincent van Gogh gaat woensdag in Peking in première. Half augustus begint de tweede set in Macau en in november reist de eerste weer door naar Shanghai.

Video: Tentoonstelling over Vincent Van Gogh in Peking

Lees meer over:
Tip de redactie