Les Misérables-musical in Singapore schrapt homokus na klachten

De organisatie van de musical Les Misérables in Singapore heeft een scène waarin twee mannelijke acteurs zoenen uit de voorstelling verwijderd na klachten van bezoekers.

De klachten kwamen binnen bij Media-autoriteit MDA. Die stelt dat met de homokus de kijkwijzer 'Algemeen' wordt overschreden. "Onder onze classificatie zou de scène vallen onder de 'Adviserende' kijkwijzer", meldt de MDA.

De organisatie heeft daarop besloten om de kus uit de voorstelling te verwijderen, omdat de verandering van de kijkwijzer mogelijk zakelijke gevolgen heeft. Een 'Adviserende' kijkwijzer betekent dat ouders hun kinderen mogelijk kunnen tegenhouden om de voorstelling te gaan zien.

In Les Misérables vindt de kus tussen de twee mannen plaats in een komische scène. "De zoen was komisch bedoeld", laat Moses Lye van Mediacorp Vizpor weten in een verklaring.

Homoseksualiteit

In Singapore is homoseks tussen mannen niet toegestaan. Een overtreding kan leiden tot een celstraf van maximaal twee jaar. Toch wordt seksuele gemeenschap tussen mannen in het Zuidoost-Aziatische land vaak gedoogd. In de wet wordt opvallend genoeg geen notie gemaakt van seks tussen twee vrouwen.

Vorige week maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken van Singapore bekend dat het mogelijk stappen onderneemt tegen bedrijven die het jaarlijkse homo-evenement Pink Dot sponsoren of steunen. Onder de sponsoren dit jaar zijn Facebook, Google en Goldman Sachs.

Lees meer over:
Tip de redactie