Koninklijk onderscheiden choreograaf Hans van Manen weigert Turkse eretitel

Choreograaf Hans van Manen (83) heeft een Turkse onderscheiding geweigerd. Het land wil de voormalig balletdanser als Choreograaf van de Eeuw eren, maar daar ziet Van Manen om politieke redenen vanaf. 

"Zolang in Turkije kranten monddood worden gemaakt en journalisten die hun beroep uitoefenen in de gevangenis terechtkomen, kan ik deze prijs niet accepteren", zegt Van Manen tegen het NRC.

De choreograaf zegt verder dat de recente arrestatie van columniste Ebru Umar sterk meewoog in zijn beslissing.

Van Manen, die zowel in Nederland als ook wereldwijd veel erkenning krijgt voor zijn jarenlange inspanningen in de danswereld, zou de onderscheiding tijdens het internationaal Balletfestival van Istanbul gekregen hebben. 

'Onschatbare waarde'

Chef-choreograaf van de Turkse Staatsopera en -ballet, Mehmet Balkan, laat in een telefoongesprek met NRC weten de weigering te betreuren: "Hans heeft zijn standpunt toegelicht. We hopen in de toekomst nog op andere manieren met hem te werken. Zijn bijdrage aan de dans is van onschatbare waarde."

Van Manen wees eerder de Grote Oostenrijkse Staatsprijs af, omdat hij de destijds regerende rechtse politicus Jörg Haider hekelde.

Lees meer over:
Tip de redactie