'Schrijver Tommy Wieringa vertrekt bij uitgeverij Bezige Bij'

Auteur Tommy Wieringa vertrekt bij zijn vaste uitgeverij De Bezige Bij. De belangrijkste oorzaak is onvrede over het publiceren van een boek van de omstreden Dyan Abou Jahjah door de uitgeverij.

Meerdere schrijvers, zoals Leon de Winter en Jessica Durlacher, dreigden om die reden al op te stappen. Maar Wieringa is de eerste die het ook echt doet, stelt de Volkskrant zaterdag.

Wieringa publiceerde bij De Bezige Bij grote hits als Joe Speedboot, Dit zijn de namen en Caesarion. Zijn volgende boek, dat volgend jaar verschijnt, komt uit uitgeverij Hollands Diep.

Abou Jahjah schrijft als columnist stukken voor de Belgische krant De Standaard. Het boek dat in september van hem uit moet komen, heet Pleidooi voor radicalisering.

Vrije meningsuiting

De Belgische schrijver was in het verleden de voorman van de inmiddels opgedoekte Arabisch-Europese Liga (AEL), een beweging die opkwam voor de belangen van Arabische immigranten in Europa.

Het steekt de schrijvers dat Abou Jahjah, die omstreden uitspraken heeft gedaan over Israël en het westen, wordt uitgegeven door een uitgeverij die voortkwam uit het verzet tegen de Duitsers. Zo haalde Theodor Holman in een column in Het Parool zijn in 2004 vermoorde vriend Theo van Gogh aan die Jahjah "de grootste nagel aan de doodskist van de vrije meningsuiting noemde".

Tip de redactie